גלגל העין שלנו והעיניים בכלל, מתפקדות כמנגנון מופלא המשמש להעברת מסרים מהעולם לצורך עיבודם. העיניים שלנו מוכשרות לקלוט אור וחושך, צבע וצורה, מרחק ואפילו מהירות. כל כך הרבה מנגנונים משוכללים, שבמקרים רבים רובנו שוכחים כי מדובר במנגנון מורכב להפליא.
עם זאת, אורח החיים המערבי יכול להכביד גם על המנגנונים המורכבים ביותר. וגם אם נדמה לנו שהעיניים שלנו תמיד מתפקדות כראוי, דלקת עפעפיים אחת קטנה וגם אנחנו כבר לא יכולים לתפקד כראוי.
מה היא דלקת עפעפיים?
העין האנושית מוגנת על ידי עפעפיים תחתונות ועפעפיים עליונות: שתיהן משמשות להגנה על גלגל העין וכן לייצור הדמעות. מנגנון ייצור הדמעות כשלעצמו הינו מנגנון חשוב ביותר לתפקוד התקין של העין: כאשר העין אינה מקבלת די חמצן, אינה מקבלת את הוויטמינים להם היא זקוקה כדי לתפקד או שהיא מתאמצת מדי, גם הראייה החדה ביותר יכולה להשתבש.
מה כבר יכול לקרות?
חשיפה ממושכת לשמש יכולה לפגוע בעין בשל קליטה מרובה של קרני UV, התבוננות ממושכת במסכים גם היא משפיעה על מידת המאמץ שהעין מפעילה, שימוש בעדשות מגע חוסם את כניסת החמצן לקרנית האחראית על ייצור הדמעות ועוד. כל אלו יכולים להפריע לתפקוד התקין של העין ומתוך שכך, ליצור חוסר איזון במנגנונים השומרים על העין מפני מחלות.
היווצרות דלקת היא מצב בו האיזון הזה מופר. כך למשל עישון יכול לפגוע ברכיבים השומניים במערכת הדמעות, מה שבתורו מביא להתייבשות מהירה של הדמעות והתאדותן. במקרים אחרים, צינורות הניקוז של הדמעות מצטמצמים או נחסמים וכתוצאה מכך – מצטברים חיידקים ונוצרת דלקת. ישנם סוגים שונים של דלקות עפעפיים כאשר הנפוצות שבהן גורמות לסימפטומים הבאים:
- תחושות גרד בלתי פוסקות
- תחושות צריבה
- תחושות של "גוף זר" בעין
- התייבשות של העין
- צורך בהרטבת העין שוב ושוב
- ייצור מוגבר של דמעות
- מחסור בייצור דמעות
- התנפחות של העפעפיים
- אדמומיות בגלגל העין
- ורידים בולטים בגלגל העין
- התפתחות זיהום בעפעפיים
כל אלו לרוב קשורים האחד בשני כך שבהיעדר טיפול מתאים, תסמין אחד גורר לתסמין האחר וכך נוצרות עוד ועוד בעיות. על מנת להימנע מהחמרה של המצב, רצוי לטפל מבעוד מועד. ברוב המקרים, הטיפולים הם אחידים באופיים.
טיפול בדלקת עפעפיים
הטיפול הראשוני בדלקת עפעפיים הוא קודם כל טיפול בסגנון תרופת סבתא: בשלב הראשון יש להניח קומפרסים חמים כל בוקר וכל ערב למשך תקופה, גם אם לא רואים שיפור מידי. בשלב השני, אם אין שיפור, יש להגיע לרופא על מנת לקבל טיפות.