קרטוקונוס היא מחלה שפוגעת בחלק של קרנית העין וגורמת לעיוות שלה, דבר שיוצר בעיה הולכת ומחמירה בראייה. זוהי מחלה גנטית ואין דרך לרפאה אלא רק להאט אותה. מכיוון שזו מחלה גנטית חשוב שכל בן משפחה של אדם שאובחן ילך להיבדק אצל רופא עיניים. גילוי מוקדם של המחלה מאפשר לבצע מעקב אחר השפעתה על הראייה, דבר שיכול לעזור להאט את תסמיניה ולאפשר שנים רבות של ראייה איכותית.
מה חשוב שאדע על קרטוקונוס?
קרטוקונוס היא מחלת ראייה תורשתית בדרך כלל שגורמת לעיוות הקרנית ולפגיעה בראייה. זוהי מחלה ללא מרפא אך ניתן לנקוט בפעולות שונות על מנת להאט אותה ולשפר את מצב הראייה.
מה גורם לקרטוקונוס?
כאמור, זוהי מחלה תורשתית. עם זאת ישנם דברים שונים שמקדמים את המחלה ובפרט שפשוף העין באופן תדיר. הבעיה מתחילה בקרנית שנוטה להפוך לדקיקה יותר ויותר עד שהיא מאבדת את צורתה העגולה והטבעית ומקבלת צורה של קונוס. העיוות שנגרם מקשה על קרני האור לחדור דרך הקרנית אל הרשתית, דבר שפוגע באיכות הראייה.
מדוע קרטוקונוס משפיע השפעה כל כך קשה על הראייה?
כדי לענות על כך צריך להסביר כיצד פועלת הקרנית. הקרנית היא כמו חלון שקוף שדרכו חודרות קרני האור ומגיעות אל הרשתית. כך נוצרת הראייה שלנו. כאשר החלון שבור או מעוות, קרני האור מתקשות להגיע באופן טבעי אל הרשתית, דבר שיוצר שיבוש במערכת הראייה.
מה ניתן לעשות בשלבים המתקדמים של המחלה כאשר אמצעים אחרים אינם עוזרים?
בשלב מתקדם של קרטוקונוס, עשוי הרופא להציע למטופל את האפשרות של השתלת קרנית. בניתוח השתלת מסירים את הקרנית הפגועה ומשתילים במקומה קרנית חדשה שנתרמה על ידי אדם שנפטר. הניתוח עצמו אינו מסובך ונחשב בטוח, אך זמן ההמתנה לקרנית הוא ארוך ויכול להימשך בין מספר חודשים לשנה שלמה. עם זאת, אנשים שעברו את הניתוח נהנים שוב מראייה צלולה וטובה ואין ספק כי הניתוח שיפר באופן משמעותי את איכות חייהם.
לסיכום
סביר להניח שאדם שלקה בקרטוקונוס ירש את המחלה מקרוב משפחה אחר, זאת מכיוון שמדובר במחלה גנטית ותורשתית. קרטוקונוס היא אמנם מחלה חשוכת מרפא אך השד לא כל כך נורא. מעקב וטיפול נכון בשלביה הראשונים של המחלה יוכלו לאפשר ללוקים בה שנים ארוכות וטובות של ראייה איכותית ללא התערבות רפואית מיוחדת בשימוש במשקפי ראייה או בעדשות מגע מיוחדות המפצות על העיוות בקרנית.